Fidel Castro

Från Wikiquote
Hoppa till: navigering, sök
Citat relaterade till Fidel Castro.
Den ende politiska ledaren med stake, enligt Maradona.

Citat av Fidel Castro[redigera]

  • Det känns overkligt att se Bush, erövraren av andra folks naturtillgångar och energiresurser, dra upp riktlinjer för världen, utan att bry sig om hur många hundratusentals eller miljoner människor som dör eller hur många illegala fängelser och tortyrcenter som måste skapas för att nå dessa målsättningar /.../ Hela världen vet att han vill ha krig mot Iran, det är hans krig. Dessutom lovar han att amerikanska trupper ska stanna kvar i Irak i minst tio år till. Vad som är värre är att de två partiernas huvudkandidater, som står på tur att efterträda honom, är oförmögna att råda bot på detta. Inte en enda av dem vågar att ens lite utmana denna imperialistiska praxis, som baseras på ursäkten av kamp mot terrorism, en ondska skapad av systemet själv och dess kolossala och obegränsade konsumtion...
    • Fidel Castro, 14/1 -08, om Bushs mellanösternresa och det kommande presidentvalet. Citerat ur Proletären nr 6/08 sid. 11.
  • Han etablerade enhet i Sovjetunionen. Han konsoliderade det Lenin påbörjat: partiets enhet. Han gav den internationella revolutionära rörelsen en ny drivkraft. Sovjetunionens industrialisering var en av Stalins klokaste handlingar och jag tror att det fick avgörande betydelse för Sovjetunionens motståndskraft.
  • Jag anser att Stalin gjorde stora misstag, men uppvisade också stor visdom.

Citat om Fidel Castro[redigera]

  • De inbillar sig att Castros långa och aldrig ifrågasatta ledarskap gör honom till en diktator. När det förhåller sig precis tvärtom. Castro har kunnat leda Kuba i nästan 50 år för att hans ledarskap har varit genuint demokratiskt, för att han och hans parti har varit ett med det kubanska folkets strävanden och för att de alltid och i alla frågor förankrat sin politik och sina förslag hos folket.