Johan Norberg

Från Wikiquote
Johan Norberg 2008.

Johan Norberg, född 27 augusti 1973, är en svensk författare, idéhistoriker och debattör som arbetar för liberalism, kapitalism och globalisering.

Citat med källa[redigera]

  • Nu råkar det vara socialdemokraterna som har likriktat samhällets viktiga institutioner, men det hade varit farligt vilket parti det än hade varit. Utveckling och mångfald är beroende av självständiga initiativ och konkurrens. Där alla tänker lika blir det inte mycket tänkt.
    • Ett annat Sverige är möjligt (2006), sid. 18
  • Hej staten. Dealen du presenterade var att jag skulle betala halva min inkomst för att hjälpa dem som absolut inte klarar sig själva. Du spenderade pengarna på Victor Muller, Facebook, banker och franska bönder. Du har uppenbart inte hållit din del av avtalet, så därför säger jag upp det nu. Hej då.
    • Ironiskt inlägg på Facebook när SAAB:s ägare Victor Muller genom statsgarantier tillgodogjort sig 18 miljoner och regeringen gav 100 miljoner till Facebook för att bygga serverhallar i Luleå, 27 oktober 2011

Till världskapitalismens försvar[redigera]

  • Vårt anarkistparti vann skolvalet!
    • Inledande mening i förordet.
  • I grund och botten är det inte kapitalismen eller globaliseringen jag tror på. Det är inte system eller regelverk som åstadkommer allt det vi kan se omkring oss i form av välstånd, uppfinningar, gemenskaper och kultur. Det är människor som skapar detta. Jag tror på människans kraft att åstadkomma storverk och den kombinerade kraft som uppstår i möten och utbyten. När jag argumenterar för mer frihet och en öppnare värld är det inte för att jag tror att ett system råkar vara effektivare än ett annat, utan för att jag ser att det ger en miljö som frigör människors skaparkraft som inget annat. Att det sporrar den dynamik som har lett till mänskliga, ekonomiska, vetenskapliga och tekniska framsteg, och som kommer att fortsätta göra det. Att tro på kapitalismen är inte att tro på tillväxt, ekonomi eller effektivitet. Det är bara resultat – om än eftersträvansvärda. Att tro på kapitalismen är i grunden att tro på människan.
    • Mitt mål är inte att ekonomiska transaktioner ska tränga ut alla andra mänskliga relationer. Mitt mål är frihet och frivilliga relationer på alla olika områden. Marknadsekonomi är resultatet av detta på det ekonomiska området, på det kulturella området innebär det yttrande- och tryckfrihet, i politiken innebär det demokrati och rättssäkerhet, i det sociala livet innebär det rätten att leva efter sina egna värderingar och umgås med dem man vill.
      • Meningen är inte att vi ska sätta prislappar på allting. Det viktiga i livet kan inte räknas i pengar: kärlek, familj, vänskap, det egna sättet att leva. Har vi frihet så har vi rätten att prioritera det vi själva tycker är viktigt. De som tror att liberaler anser att alla gör allting för att maximera sina inkomster vet inget om liberaler, och om någon liberal tror detta vet hon ingenting om människor.

        När människan skapade världen[redigera]

        • Den sjunde dagen vilade Gud från sitt verk. Men för människan var det ingen vilodag, det var då hon tog över. Det var människan som tillägnade sig kunskap och utvecklade teknik, med vilka hon förvandlade den öde och tomma jorden till om inte ett paradis så i alla fall en avancerad och välmående civilisation. Det är ett högst verkligt mirakel som har gjort mänskligheten friskare och rikare än någon tidigare generation hade kunnat drömma om. Det miraklet finns framför våra ögon. Men vi ägnar det sällan någon tacksamhet. Tvärtom har många av mänsklighetens mest betydelsefulla skapare förföljts och förtryckts. Just för att de har skapat och förändrat.
          • Del I
        • Varje kommunistland som någonsin existerat har bekräftat det gamla skämtet: "I väst äger cheferna bilfabriken och arbetarna kör bil. I öst är det tvärtom."
          • Del II.1.
        • Kapitalismen hade visat sig vara det enda system som kunde ge människor välstånd i såväl i-länder som u-länder. Men myter om nollsummespel dör inte så lätt. Heilbroner var ändå inte nöjd med kapitalismen. För även om välståndsskapandet inte gick ut över arbetarna, som Marx trodde, eller över u-länderna, som Lenin sade när han äreräddade marxismen, så gick det ändå ut över något annat – miljön. Efter att ha varit emot kapitalismen för att den inte kunde producera välstånd ändrade sig Heilbroner nu och hävdade att det var just dess överlägsna förmåga att skapa välstånd som gjorde den farlig.
          • Del II.2.
        • Det enda vi vet säkert är att om Moses hade kommit ned från bergstoppen med ett elfte budord som löd: "Du skall icke ta några risker", så hade de flesta banbrytande och omtumlande upptäckter, uppfinningar och upptäcktsfärder genom historien aldrig blivit av.
          • Del V

        Externa länkar[redigera]

        Wikipedia har en artikel om:
        Johan Norberg (debattör)