Magdalena Andersson

Från Wikiquote
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Wikipedia-logo-v2-sv.svg
Wikipedia har en artikel om:
Magdalena Andersson
Magdalena Andersson (2014)

Eva Magdalena Andersson, född 23 januari 1967 i Vaksala församling i Uppsala, är en svensk civilekonom och socialdemokratisk politiker. Sedan 2014 är Magdalena Andersson Sveriges finansminister, den första kvinnan på den posten i en socialdemokratisk regering.

Citat[redigera]

 • När vi har haft socialdemokratiska minoritetsregeringar så har vi sett till att vi har majoritet för våra förslag i riksdagen. Vi har förankrat dem via samarbeten med centerpartiet, vänsterpartiet och miljöpartiet. Det har den här regeringen totalt brutit den praxisen och lägger förslag som det inte finns majoritet för. Det är tyvärr inte oppositionens uppgift att lotsa igenom budgetar.
 • Det är klart, det är ju aldrig roligt att sänka skatten, men samtidigt är det ju viktigt att de pensionärer som byggt upp det Sverige som vi är så stolta över också ska få en skattesänkning.
 • Om Lafferkurvan:
  Det är klart att det finns en idé med Lafferkurvan, som de allra mest högerextrema republikanerna ibland hänvisar till. Man tror att sänkta skatter också ska leda till högre intäkter. Med högerextrema menar jag alltså att man står långt till höger, inte att man har högerextrema, rasistiska åsikter.
 • Integrationen fungerar inte som den ska. Det gjorde den inte före hösten 2015 heller, men för mig är det uppenbart att vi inte kan ha ett större asylmottagande än vi klarar av att integrera. Det blir inte bra för de människor som kommer hit och det blir inte bra för samhället i stort heller. [...] Det finns anledning för oss Socialdemokrater att vara självkritiska. Vi skulle tidigare ha varit tydliga med att vi inte kan ha ett större mottagande än vad samhället klarar av att ta emot. [...] Under senare år ser vi att det tar alldeles för lång tid för människor att komma i arbete. Vi har en stor bostadsbrist och en stor lärarbrist. Det tycker jag att vi kunde ha sett och varit tydligare med tidigare än hösten 2015. [...] Det blev väldigt akut 2015 och man kan fråga sig om vi inte skulle ha haft större beredskap för den situationen. Nu måste fokus vara på att de människor som har rätt att stanna i Sverige kommer i arbete, får bostad och att barnen får den utbildning som krävs. Samtidigt måste vi säkerställa att vi aldrig hamnar i en sådan situation som vi var i hösten 2015. [...] En välfärdsstat kan inte expandera hur fort som helst. [...] Det skulle absolut ha funnits en beredskap och en ärligare diskussion om de utmaningar som det innebär att människor ska integreras i samhället.
 • Vi såg ju Moderaterna när de var i regeringsställning då pratade man om 'Öppna era hjärtan' och då får man naturligtvis se om Moderaterna hamnar i regeringsställning igen vad det är för politik de skulle driva då.
 • I sitt första långa tal som nyvald partiledare för Socialdemokraterna, november 2021:
  Självklart ska vi snabba på elektrifieringen. Men inte med ny kärnkraft. Den är för dyr. Nån som är sugen på högre elpriser?

Som statsminister[redigera]

 • Om miljöpartiets beslut att lämna regeringen i november 2021:
  Jag kommer inte recensera andra partiers beslut, utan det är ju varje parti som måste fatta beslut utifrån vad man tror är bäst för sitt parti.
 • Som svar på frågan "Hur ser du på ditt ansvar för det kaos vi har sett idag, den händelsekedja vi har sett idag?" 25 november 2021:
  Det är ju svårt för mig att ta ansvar för andra partiers beslut, och att andra partiers beslut leder till en sån här situation, men jag försöker naturligtvis att ta ansvar i den här situationen.
 • I partiledardebatt i riksdagen, 12 januari 2022:
  Ska man se till att det byggs kärnkraft då måste man ju ha en tydlig plan. Vem ska bygga? Var ska det byggas? Framför allt, hur ska det finansieras? Men den planen finns ju inte. Och innan den planen finns så blir det där bara prat. Men svenska hushåll kan inte värma upp sitt boende med pratkvarnar.
 • Om Sveriges Natoansökan 2022, som skickades in efter beslut av den socialdemokratiska minoritetsregeringen:
  After 200 years of military non-alignment, Sweden has chosen a new path.
 • Om misstroendeförklaringen mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson den 2 juni 2022:
  De politiska beslut som vi fattar i Sverige, de fattar vi tillsammans i regeringen. Och om man avsätter en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtvis hela regeringen. Det är en självklarhet.
 • På frågan om vad hon är mest nöjd med under mandatperioden:
  Ja, det kommer jag kunna... Det kommer jag säkert att... Det finns anledning att reflektera kring. Jag menar det finns många saker som är bra: Stor utbyggnad av polisen och försvaret, hur vi har agerat i det här säkerhetspolitiska läget, alla dom industriinvesteringar som nu är på gång, att vi har en väldigt hög sysselsättningsgrad, väldigt få människor i våra transfereringssytem, det är rekordlågt. Men med det sagt så har vi ju också väldigt stora problem i Sverige och som kommer att kräva intensivt arbete för en kommande regering, både vad gäller gängkriminalitet, segregationen, sjukvården, skolan, äldeomsorgen, och mycket annat.
  • "Magdalena Andersson lämnar in sin avskedsansökan" (vid 47m49s), Nyheter direkt kl 11:00 , SVT, 15 september 2022.
 • Om vilken typ av oppositionsledare hon kommer vara:
  En som naturligtvis kommer att vara tydlig med vilka förslag som vi Socialdemokrater kommer att ha, vilket land vi tycker att Sverige ska [vara]. Vi kommer naturligtvis granska deras politik och också tydligt markera mot alla tendenser till att urskulda våld, hat, hot, rasism.
  • "Magdalena Andersson lämnar in sin avskedsansökan" (vid 48m44s), Nyheter direkt kl 11:00 , SVT, 15 september 2022.
 • Reporter: Igår så nämnde du en oro för ökat våld med en ny regering. Vad är det konkret som du är orolig för?
  Magdalena Andersson: Nej, det jag sade är att många människor är oroliga, och att jag förstår den oron.
  • "Magdalena Andersson lämnar in sin avskedsansökan" (vid 52m13s), Nyheter direkt kl 11:00 , SVT, 15 september 2022.
 • Vi socialdemokrater tycker ju, har alltid tyckt, att det är det största partiet i riksdagen som ska ha talmansposten. Det är ju våran traditionella utgångspunkt.
  • "Magdalena Andersson lämnar in sin avskedsansökan" (vid 54m19s), Nyheter direkt kl 11:00 , SVT, 15 september 2022.

Som oppositionsledare[redigera]

 • Om dödsskjutningar:
  Vi skulle ju behöva punktmarkera varenda kille som är på glid.
  • I första duellen mellan Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson, Aktuellt (vid 15m10s i debatten), SVT, November 2022.
 • Efter Vänsterpartiets vice ordförande Ida Gabrielssons yttrande om Socialdemokraterna efter att tredje vice talmansposten gått till Centerpartiet i stället för Vänsterpartiet, september 2022:
  Jag kan konstatera att så skulle jag inte acceptera att man uttrycker sig i vårt parti, och jag har faktiskt aldrig hört någon göra det.