Hoppa till innehållet

Magdalena Andersson

Från Wikiquote
Wikipedia har en artikel om:
Magdalena Andersson
Magdalena Andersson (2014)

Eva Magdalena Andersson, född 23 januari 1967 i Vaksala församling i Uppsala, är en svensk civilekonom och socialdemokratisk politiker. Sedan 2014 är Magdalena Andersson Sveriges finansminister, den första kvinnan på den posten i en socialdemokratisk regering.

Citat[redigera]

 • När vi har haft socialdemokratiska minoritetsregeringar så har vi sett till att vi har majoritet för våra förslag i riksdagen. Vi har förankrat dem via samarbeten med centerpartiet, vänsterpartiet och miljöpartiet. Det har den här regeringen totalt brutit den praxisen och lägger förslag som det inte finns majoritet för. Det är tyvärr inte oppositionens uppgift att lotsa igenom budgetar.
 • Det är klart, det är ju aldrig roligt att sänka skatten, men samtidigt är det ju viktigt att de pensionärer som byggt upp det Sverige som vi är så stolta över också ska få en skattesänkning.
 • [Hade jag] följt [finanspolitiska rådets] råd då hade Sverige varit i ett betydligt sämre läge än det är idag, så att det kanske visar att det är viktigt att finanspolitiken sköts av politiker och inte av professorer.
 • En sak som vi är väldigt tydliga med det är ju att vi Socialdemokrater, vi kommer aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. [...] Säg att Sverige befann sig i en djup kris och vi behövde göra nåt väldigt viktigt för att rädda landet, ja då skulle man inte utesluta några konstellationer utom med Sverigedemokraterna då.
 • Om Lafferkurvan:
  Det är klart att det finns en idé med Lafferkurvan, som de allra mest högerextrema republikanerna ibland hänvisar till. Man tror att sänkta skatter också ska leda till högre intäkter. Med högerextrema menar jag alltså att man står långt till höger, inte att man har högerextrema, rasistiska åsikter.
 • Efter att banken Nordea hotat att flytta verksamheten utomlands:
  Om de lägger huvudkontoret i ett annat land minskar risken för svenska skattebetalare den dagen det blir en krasch.
 • Integrationen fungerar inte som den ska. Det gjorde den inte före hösten 2015 heller, men för mig är det uppenbart att vi inte kan ha ett större asylmottagande än vi klarar av att integrera. Det blir inte bra för de människor som kommer hit och det blir inte bra för samhället i stort heller. [...] Det finns anledning för oss Socialdemokrater att vara självkritiska. Vi skulle tidigare ha varit tydliga med att vi inte kan ha ett större mottagande än vad samhället klarar av att ta emot. [...] Under senare år ser vi att det tar alldeles för lång tid för människor att komma i arbete. Vi har en stor bostadsbrist och en stor lärarbrist. Det tycker jag att vi kunde ha sett och varit tydligare med tidigare än hösten 2015. [...] Det blev väldigt akut 2015 och man kan fråga sig om vi inte skulle ha haft större beredskap för den situationen. Nu måste fokus vara på att de människor som har rätt att stanna i Sverige kommer i arbete, får bostad och att barnen får den utbildning som krävs. Samtidigt måste vi säkerställa att vi aldrig hamnar i en sådan situation som vi var i hösten 2015. [...] En välfärdsstat kan inte expandera hur fort som helst. [...] Det skulle absolut ha funnits en beredskap och en ärligare diskussion om de utmaningar som det innebär att människor ska integreras i samhället.
 • Vi såg ju Moderaterna när de var i regeringsställning då pratade man om 'Öppna era hjärtan' och då får man naturligtvis se om Moderaterna hamnar i regeringsställning igen vad det är för politik de skulle driva då.
 • I sitt första långa tal som nyvald partiledare för Socialdemokraterna, november 2021:
  Självklart ska vi snabba på elektrifieringen. Men inte med ny kärnkraft. Den är för dyr. Nån som är sugen på högre elpriser?

Som statsminister[redigera]

 • Om miljöpartiets beslut att lämna regeringen i november 2021:
  Jag kommer inte recensera andra partiers beslut, utan det är ju varje parti som måste fatta beslut utifrån vad man tror är bäst för sitt parti.
 • Som svar på frågan "Hur ser du på ditt ansvar för det kaos vi har sett idag, den händelsekedja vi har sett idag?" 25 november 2021:
  Det är ju svårt för mig att ta ansvar för andra partiers beslut, och att andra partiers beslut leder till en sån här situation, men jag försöker naturligtvis att ta ansvar i den här situationen.
 • I sitt installationstal som statsminister, om den organiserade brottsligheten:
  Det är en skamligt välintegrerad del av vår ekonomi. Det ska var och en tänka på, som fixar husfasaden eller naglarna till orimligt låga priser, som beställer hemkörning av droger till en fest eller köper sex. Den som ägnar sig åt sånt är med och finansierar det våld som förgiftar vårt samhälle.
 • I partiledardebatt i riksdagen, 12 januari 2022:
  Ska man se till att det byggs kärnkraft då måste man ju ha en tydlig plan. Vem ska bygga? Var ska det byggas? Framför allt, hur ska det finansieras? Men den planen finns ju inte. Och innan den planen finns så blir det där bara prat. Men svenska hushåll kan inte värma upp sitt boende med pratkvarnar.
 • Om Sveriges Natoansökan 2022, som skickades in efter beslut av den socialdemokratiska minoritetsregeringen:
  After 200 years of military non-alignment, Sweden has chosen a new path.
 • Om misstroendeförklaringen mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson den 2 juni 2022:
  De politiska beslut som vi fattar i Sverige, de fattar vi tillsammans i regeringen. Och om man avsätter en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtvis hela regeringen. Det är en självklarhet.
 • På frågan om vad hon är mest nöjd med under mandatperioden:
  Ja, det kommer jag kunna... Det kommer jag säkert att... Det finns anledning att reflektera kring. Jag menar det finns många saker som är bra: Stor utbyggnad av polisen och försvaret, hur vi har agerat i det här säkerhetspolitiska läget, alla dom industriinvesteringar som nu är på gång, att vi har en väldigt hög sysselsättningsgrad, väldigt få människor i våra transfereringssytem, det är rekordlågt. Men med det sagt så har vi ju också väldigt stora problem i Sverige och som kommer att kräva intensivt arbete för en kommande regering, både vad gäller gängkriminalitet, segregationen, sjukvården, skolan, äldeomsorgen, och mycket annat.
  • "Magdalena Andersson lämnar in sin avskedsansökan" (vid 47m49s), Nyheter direkt kl 11:00 , SVT, 15 september 2022.
 • Om vilken typ av oppositionsledare hon kommer vara:
  En som naturligtvis kommer att vara tydlig med vilka förslag som vi Socialdemokrater kommer att ha, vilket land vi tycker att Sverige ska [vara]. Vi kommer naturligtvis granska deras politik och också tydligt markera mot alla tendenser till att urskulda våld, hat, hot, rasism.
  • "Magdalena Andersson lämnar in sin avskedsansökan" (vid 48m44s), Nyheter direkt kl 11:00 , SVT, 15 september 2022.
 • Reporter: Igår så nämnde du en oro för ökat våld med en ny regering. Vad är det konkret som du är orolig för?
  Magdalena Andersson: Nej, det jag sade är att många människor är oroliga, och att jag förstår den oron.
  • "Magdalena Andersson lämnar in sin avskedsansökan" (vid 52m13s), Nyheter direkt kl 11:00 , SVT, 15 september 2022.
 • Vi socialdemokrater tycker ju, har alltid tyckt, att det är det största partiet i riksdagen som ska ha talmansposten. Det är ju våran traditionella utgångspunkt.
  • "Magdalena Andersson lämnar in sin avskedsansökan" (vid 54m19s), Nyheter direkt kl 11:00 , SVT, 15 september 2022.

Som oppositionsledare[redigera]

 • Om dödsskjutningar:
  Vi skulle ju behöva punktmarkera varenda kille som är på glid.
  • I första duellen mellan Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson, Aktuellt (vid 15m10s i debatten), SVT, November 2022.
 • Efter Vänsterpartiets vice ordförande Ida Gabrielssons yttrande om Socialdemokraterna efter att tredje vice talmansposten gått till Centerpartiet i stället för Vänsterpartiet, september 2022:
  Jag kan konstatera att så skulle jag inte acceptera att man uttrycker sig i vårt parti, och jag har faktiskt aldrig hört någon göra det.
 • Om att Miljöpartiet och Vänsterpartiet inte bjöds med till samtal med Jens Stoltenberg om Nato i mars 2023:
  Ja, men det är ju så att hela Sverige kommer att gå med i Nato och det är många människor som har röstat på Miljöpartiet och Vänsterpartiet det är klart att dom också ska kunna vara representerade. [...] Nu är det väl i så fall kanske Sverigedemokraterna som skulle väljas bort. Det är ju det partiet som under dom senaste veckorna ju har satt dom partiegoistiska intressena före landets intressen.
  • Rapport kl 18 (vid 2m54s), SVT, 3 mars 2023.
 • Efter att Jamal El-Haj deltagit på en kritierad konferens:
  Reporter: Hur kommer det sig att det inte blev fråga om ett uteslutningsärende?
  Magdalena Andersson: Ja, han har inte gjort någonting som ligger till grund för ett uteslutning ur vårt parti.
 • I riksdagen den 14 september 2023 om Plastpåseskatten:
  Johan Pehrson: Plastpåseskatten kommer jag inte ihåg om det var ni eller vi som var för, men nu ska den bort.
  Magdalena Andersson: Jag minns. Jag satt i förhandlingsrummet. Det var en väldigt viktig fråga... för Liberalerna.
  • "Den sista liberalen", Politikbyrån SVT, 27 september 2023.
 • Det här måste jag verkligen säga: Regeringen [Kristersson] verkar sätta... Dom pratar hela tiden om visitationszoner och anonyma vittnen. Men sanningen är ju... Det är inte det som kommer lösa dom problem som vi har i Sverige. Jag har inte träffat en enda polis som har efterfrågat vare sig visitationszoner eller anonyma vittnen. [...] Självklart ska vi ha hårda straff och vi behöver fler poliser i Sverige, men vi måste ju ha åtgärder för att stoppa gängens finansiering där dom ju nu mjölkar våra välfärdssystem för att finansiera sin verksamhet och göra vinster. Vi måste bryta den boendesegregation. Vi måste fortsätta med en stram migrationspolitik, men framför allt måste vi ju bryta nyrekryteringen. Om man ser den svenska gängkriminaliteten idag, det är som ett överfullt badkar. Och just nu så diskuterar vi, och regeringen inte minst, anonyma vittnen och visitationszoner som är små skedar för att ösa ur det här fulla badkaret. Men det vi behöver göra det är att stänga av kranen.
 • Varför hon i februari 2024 hade ändrat inställning till Jamal El-Haj och inte längre hade förtroende för honom efter att ha uttryck sitt stöd för honom bara en månad tidigare och trots att ingen ny information framkommit:
  Det är ju viktigt för alla socialdemokratiska ledamöter att följa dom råd och rekommendationer som man får, och det har ju här inte skett vid flera tillfällen och konkret är ju den konferens som han deltog på. [...] Och det handlar ju om att han vid upprepade tillfällen har satt sina egna intressen före partiets intressen.
 • Högern dominerar enormt i sociala medier eftersom deras hatbudskap gynnas av de algoritmer som techföretagen har. Jag säger att alla svenskar har rätt till en trygg och säker sjukvård. Det gynnas inte av algoritmerna. Jimmie Åkesson säger att man ska riva moskéer. Det gynnas av algoritmerna
 • Om att medarbetare vid statsministerns kansli twittrat kritiskt om Socialdemokraterna på arbetstid:
  Att skattebetalare betalar medarbetare till statsministern som sitter och driver hat mot oppositionsledaren 24 timmar om dygnet, det är ju en nyordning.

Citat om Magdalena Andersson[redigera]

 • Om hur Andersson skiljer sig från tidigare i rollen som oppositionsledare:
  Philip Botström: Nu tycker jag att det är lite ombytta roller där Andersson istället har höjt tonläget på ett sätt som vissa i och för sig efterfrågat. Jag gillar det inte så mycket. Jag tycker att det är lite oseriöst när man liksom kaxar runt.