Hoppa till innehållet

Mehmet Kaplan

Från Wikiquote

Mehmet Kaplan, född 18 juli 1971 i Gaziantep i Turkiet, är en miljöpartistisk politiker och är sedan 3 oktober 2014 Sveriges bostads- och stadsutvecklingsminister.

Presstalesman för Sveriges muslimska råd[redigera]

Jylland-Postens publicering av karikatyrbilder på Muhammed[redigera]

Om Israels behandling av palestinier[redigera]

  • ”Och det intressanta och som jag ska återkomma till i min bildserie sen är att israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 30-talet.” (Samtal om islamofobi på Somali star, en lokal TV-kanal, 27 mars 2009)


Uttalande om islamofobi och svenskar som deltagit i krig i Finland[redigera]

  • ”Det borde inte sagts i det sammanhanget. Jag sa så här: För länge sedan under finska vinterkriget åkte människor från Sverige till Finland och krigade där, och där var det inga misstänkliggöranden. Det var fel att säga på det sättet. Det blev missriktat, sa Kaplan till HBL.” (I en intervju med finska tidningen Hufvudstadsbladet.)
  • ”Jag sa att svenskar genom historien har åkt för att delta i krig. För länge sedan under finska vinterkriget åkte tex människor från Sverige till Finland och krigade där. Det var fel att nämna det i det sammanhanget. Det blev missriktat, och öppnade för missuppfattningar om att jag ville jämföra eller likställa de två företeelserna. Det var inte alls min avsikt eller poäng, och det borde därför aldrig ha nämnts. Jag bad genast om ursäkt när jag fick klart för mig att detta kunde missuppfattas. Finska vinterkriget går inte öht att jämföra med kriget i Syrien. Det är min och Miljöpartiets uppfattning att det är fel att resa till Syrien för att delta i kriget där. Våld är aldrig lösningen, säger Kaplan.”

Bostadsminister[redigera]

  • ”Så som statsministern läste upp det i regeringsförklaringen, kommer Sverige att erkänna Palestina. Det kom reaktioner från dem som, i likhet med Israel och USA, finner detta problematiskt. Att Sverige, som en av de viktiga länderna i EU, erkänner Palestina är naturligt. De ockuperade territorierna kommer, om Gud vill, att befrias, och östra Jerusalem kommer att bli Palestinas huvudstad. Vi kommer att hjälpa till med detta som regering. Erkännandeprocessen har inletts. Vi kommer som regering att snarast underteckna erkännandet. Bland de länder som kan spela en positiv roll, finns också Turkiet. Frankrike ser ut att ge grönt ljus redan nu. När det erkänner Palestina kommer resten att följa efter. Och då kommer Israel också att bli tvunget att sätta sig vid bordet för en fredsuppgörelse.”
    • Intervju i den turkiska tidningen Star Gazete den 12 oktober 2014. Översatt av Thomas Gür.

Externa länkar[redigera]

Wikipedia har en artikel om:
Mehmet Kaplan