Tove Lifvendahl

Från Wikiquote
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Citat relaterade till Tove Lifvendahl.
Tove Lifvendahl 2006. Foto: Heléne Lovelace.

Tove Lifvendahl, född 1974, tidigare ordförande för Moderata Ungdomsförbundet.

Citat[redigera]

 • Jag besökte nyligen två arrangemang för ungdomar som sades syfta till att öka ungdomars inflytande, ungdomsparlamentet i Blekinge och ungdomsriksdagen i Stockholm. Jag frågade flera elever på plats vad de tyckte om arrangemangen, och vad de trodde skulle bli resultatet av det hela. Många tyckte att det var intressant och givande, därför att beslutsprocessen blev så konkret och verklig när den genomfördes av eleverna själva. Andra var där för att "ingen annan i klassen ville". Ingen jag talade med trodde att det skulle leda till något konkret inflytande. Man kan kanske se det som ett studiebesök. Men den som påstår att det handlar om att flytta makt är inte ärlig.
  • Svenska Dagbladet 10 maj 2000
 • Gösta Bohman gjorde också somliga misstag. Men det relevanta för moderaterna är nog att lära av hans framgångar, och använda dem som inspiration. Misstagen är redan definierade. Det handlar främst om idéerna. Bohman förde moderaterna in på den liberala linje som har blivit allt tydligare. Han lanserade begreppen "den nya otryggheten" och "den nya individualismen". Liberalismen har med sin utgångspunkt i den enskilda individen under de senaste 30 åren blivit dominerande i partiet. Människor kräver i större mått än förr att bli betraktade och respekterade för sin särart och sin person. Det är ingen slump att den politiska retoriken i högre grad betonar individen och hennes möjligheter snarare än kollektivets. Den otrygghet som Bohman menade bredde ut sig i samhället är fortfarande närvarande. Den vanmakt som många känner på grund av att den egna livssituationen är helt och hållet beroende av de politiska besluten måste brytas. Det är oacceptabelt att människor lever ur hand i mun. Om brukspatronen är adlig eller heter Göran Persson är ovidkommande. Otryggheten är densamma.
  • Svenska Dagbladet 10 oktober 2000
 • När Sveriges fattigaste i solidaritetens namn måste betala så mycket i skatt att de är hänvisade till att söka bidrag är något fel. När Sveriges fattigaste inte har råd att köpa gymnastikskor till sina barn för att de i solidaritetens namn skall bekosta investeringarna för spabehandlingar på det kommunala badhuset är något fel. Känns det overkligt att tala om fattiga? Det finns många fattiga människor i Sverige, men de tvingas ändå vara med och betala för allt som de med mer pengar utnyttjar. Rättvist? Solidariskt?
  • Svenska Dagbladet 10 oktober 2000
 • Tänk om 20 miljoner kineser skulle komma hit och leva på bidrag, säger folk. Men tänk om 20 miljoner människor skulle komma hit och bygga sig en framtid utifrån eget arbete, det skulle jag tycka vore fantastiskt bra. Det är så cyniskt att säga att de skulle bli fattiga här, samtidigt som vi vet att de är fattiga i sitt land och det verkar som om det är okej bara vi slipper se det. Vi har gott om plats, det finns ingen brist på arbete, utan det görs en massa svartjobb och vi slipper leva under förtryck.
  • Brevinge, Åsa. "Öppna gränserna, släpp in alla flyktingar". Göteborgs-Posten 10 december 2000, s. 38
 • Jag vill uppmana Maj-Inger Klingvall att ta ett både politiskt och personligt ansvar. Politiskt bör hon ge samtliga gömda flyktingar amnesti i Sverige. I väntan på att detta ska genomföras borde hon ta ett personligt ansvar och gömma dessa kvinnor för att på så sätt rädda deras liv.
  • Pressmeddelande från MUF. Återgivet av Tidningarnas Telegrambyrå 12 februari 2001
 • Det viktigaste med globaliseringen är att det är människor som driver den. I alla tider har människor sökt utveckling, framsteg och kunskap om det okända och outforskade. Det är mänskliga drivkrafter som har utvecklat allt ifrån hur man bygger hus till hur man botar sjukdomar. Det är mänskliga drivkrafter som får människor att byta värden och erfarenheter med varandra. Men drivkrafterna behöver rätt förutsättningar. För det första behövs frihet. Mänskliga fri- och rättigheter måste respekteras. Ett annat av frihetens ansikten är rörlighet. Varför ska en människas framtid vara begränsad av den plats hon råkar födas på? Det vore ganska absurt om de som föddes i Norrköping inte fick flytta till Mora, eller hur? Själv är jag född i Sydkorea, och hamnade i Sverige. Människan är fri till sin natur. Varför ska hon stängas inne av gränser?
  • Borås Tidning, 4 maj 2001
 • Staten ska vara väldigt liten. Det ska finnas ett skyddsnät, men bara för dem som verkligen behöver det. Politikerna ska inte vara inne och peta för mycket. Problemet i dag är att människor lever genom politikerna. Mitt recept är att människor ska stå på egna ben, leva av egen kraft.
  • Schatzl, Sabina, "Muf strävar - bakåt", Göteborgs-Posten 6 oktober 2002, s. 36
 • Bo Lundgren fick inte en ärlig chans. När han ställde upp till omval efter valnederlaget visade han personlig styrka. Det kunde ha gått bra om partiet hade ställt upp. Men redan efter ett halvår startade konspirationerna och kotterierna körde igång.
  • Gelotte, Gert, "Lundgren fick inte en ärlig chans", Göteborgs-Posten 24 oktober 2003, s. 34
 • Vi har byggt upp en kultur som betonar människors svaghet och som underskattar deras styrka. Det enda sättet för någon att få hjälp, eller bidrag, är att säga hur svag man är, eller hur svag den eller den gruppen är. Den som ropar högst får mest.- Men de som verkligen behöver hjälp får det i dag inte alls. Deras röster hörs inte. Jag ser det regelbundet på Stadsmissionen. Vad är det för rättvisa i ett sådant system?
  • Carlsson, Björn, "Hon drömmer om ett systemskifte - Tove Lifvendahls vision är att få det civila samhället att växa", Göteborgs-Posten 7 januari 2005, s. 48
 • Ditt största "wow" under arbetet med boken [Ingen kommer undan politiken, 2013]?
  Det enskilt största som har hänt när det gäller politikens villkor dem senaste 10 åren är mediernas förändrade roll. Alla upplevde att det var någonting som dem behövde förhålla sig till och som var en utmaning i deras uppdrag.
  • Tove Lifvendahl i Utbildningsradions program En bok, en författare, 2014.
 • Reporter: Vad får det för konsekvenser för partiets ledning, det här?
  Lifvendahl: Jag tror att i ett sådan här läge så skulle det vara oerhört enkelt att säga att man skulle byta partiledare, men jag är bredd att stödja Bo Lundgren som fortsatt partiledare under ett villkor och det handlar om att den gamla ledning som har funnits runtomkring Bo Lundgren måste bytas ut.
 • En politiker är en person, som har så tjock hud att vederbörande kan stå upprätt, trots att denne saknar ryggrad, har det sagts. Det är inte utan att man ibland tänker att det ligger en del sanning i den elaka beskrivningen.
 • I Sverige har det i flera kretsar gått att vinna mycket gillanden genom att låtsas som om den verkliga kampen om jämlika villkor, har stått och fallit med könsmässig fördelning i börsbolagen.
Wikipedia-logo-v2-sv.svg
Wikipedia har en artikel om:
Tove Lifvendahl