Hoppa till innehållet

Bo Lundgren

Från Wikiquote
Citat relaterade till Bo Lundgren.
Bo Lundgren.
 • Fru talman! Under hösten har världen skakats av terrordåd och olyckor. Tusentals människor har förlorat sina liv. Barn har blivit föräldralösa. Ofantliga värden har gått förlorade.
  Men det fruktansvärda får inte förlama oss. Tvärtom måste hoten mot människors rätt att leva i frihet och fred mötas med beslutsamhet och fasthet. Historien visar att undfallenhet inför ondskan kan få katastrofala följder.
  Eftergiftspolitiken före det andra världskriget fallerade. Och i land efter land föll demokratin. Terrorn triumferade, men - som tur var - bara tillfälligt. Till slut segrade friheten, inte därför att man förde dialog med de tyranner som försökte lägga världen under sig, inte därför att någon tredje ståndpunkt formulerades, utan därför att det öppna och fria samhället försvarades med "blod, möda, svett och tårar", som Churchill uttryckte det.
  Nu hotas åter friheten och öppenheten. Nu måste vi än en gång försvara oss. Denna gång står världen samlad. FN:s säkerhetsråd är enat i kampen mot de terrorister som gömmer sig i Afghanistan och den totalitära regim som skyddar terroristerna.
  Det handlar inte om att utkräva hämnd, utan om att stå upp för människors rätt till frihet och trygghet.
  Det handlar inte om att ge igen öga för öga, utan om att se ondskan i ögonen och besegra den.
  Det handlar inte om en kamp mellan religioner, utan om en kamp mot den blinda ondskan.
  De övergrepp som har drabbat muslimer också i Sverige efter terrorattacken måste fördömas och be- kämpas av oss alla med kraft.
  Tillsammans med den muslimska världen står vi i dag inför samma slags kamp som när nationalsocialismen, fascismen och kommunismen växte fram och begick våldtäkt på frihet, öppenhet och demokrati - Stalin, Hitler, Pol Pot, Mao, Milošević, bin Ladin - deras ideologiska rötter har olika namn, men de har alla funnit näring i en gemensam övertygelse om att de egna förvirrade idéerna och den egna makten alltid går före enskilda människors liv och rätt.
  Fru talman! Det är för mig en gåta att det finns ledamöter här i Sveriges riksdag som urskuldar terroristerna och skuldbelägger offren.
  Gudrun Schyman kritiserar hellre USA än den talibanregim som stenar kvinnor till döds för att de har avvikit från den fundamentalistiska läran.
  Under det gångna seklet har tusentals och åter tusentals amerikaner dött för Europas frihet och för den öppna demokratin som samhällsideal. Nu är det vi i Europa som måste sluta upp vid USA:s sida för att se till att våra barn får växa upp i en trygg värld. Men för Gudrun Schyman är tydligen motviljan mot den frihet och marknadsekonomi som USA mer än något annat land stått upp för viktigare än motviljan mot terrorismen.
  Delar av Vänstern menar t.o.m. att det amerikanska folket till del har sig själva att skylla för vad som hände den 11 september, eftersom de lever i ett land som berikats av personlig frihet, att orsaken till terrorn skulle vara skillnaden mellan fattiga och rika. Visst kan fattigdom göra det lättare för fanatiker att rekrytera människor till sina rörelser. Men att skylla terrorismen på fattigdomen är fel och naivt. Det var inte fattiga människor som spred giftgas i Tokyos tunnelbana, som sprängde hundratals människor i luften i Oklahoma eller som mördade tusentals på Manhattan. Terroristernas drivkraft är inte ekonomisk, utan den är fundamentalistisk. Deras mål är inte att förbättra för människor, utan att förinta människor.
 • Folkrätten får inte längre vara ett instrument som gör att förtryckaren inom statens ram kan göra vad han vill. Folkrätten måste vara en rätt för varje människa att leva ett liv i fred och säkerhet. Den folkrätten står vi moderater upp för.
 • Utan principer återstår till sist ingenting[1].
 • Att komma till Sverige och kunna öppna en butik nere på hörnet är att lyckas. Att kunna leva på att göra det man tycker om är att lyckas. Att vara tillfreds med livet är att ha lyckats[2].
 • Vi måste komma bort från hopplöshetens Sverige. Det skall finnas fler vägar till framgång än att vinna på Lotto[3].
 • Vi lever med ett politiskt system som varje dag dränerar människor på deras drivkrafter. Det som utgör grunden för varje utvecklat samhälle och ett växande välstånd: frihet och skaparkraft.[4]