Hoppa till innehållet

Ulf Kristersson

Från Wikiquote
Ulf Kristersson 2018

Ulf Kristersson, född 29 december 1963, är en svensk politiker. Sedan 2017 är han partiledare för Moderaterna och ledde partiet under riksdagsvalet i Sverige 2018 och riksdagsvalet i Sverige 2022.

Citat[redigera]

 • Det politiska samtalsklimatet plågas av gnällighet, ängslighet och stingslighet. Jag kommer inte tveka att säga till när Stefan Löfven har fel. Men jag kommer inte ifrågasätta hans heder och hans uppsåt. Jag kommer inte söka min motståndares sämsta argument, utan hans bästa. Politiken måste ta kloka människors frågor på allvar. Den måste inte vara tråkig, men den måste vara seriös. Nu behövs det helt enkelt några vuxna i rummet.
 • I den mån mitt parti har bidragit till att smäda och frysa ut de röster som ville och vågade lyfta problemen, så förtjänar de min och mitt partis förbehållslösa ursäkt.
 • Om Sverigedemokraterna:
  Mina värderingar är inte SD:s, jag kommer inte samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD
 • Camilla Kvartoft: Din regering är beroende av ett uttalat islamkritiskt parti som SD. Är SD en säkerhetspolitisk belastning för Sverige?
  Ulf Kristersson: I Sverige är det helt legitimt att vara islamkritisk. Vrid inte det här nu till en annan fråga. Att vara kritisk mot religion, mot en religion [eller] mot flera, det är helt legitimt i Sverige. Om man ifrågasätter det, då är man i fel land. I Sverige har vi religionsfrihet och rätten att kritisera religioner. Så ska det förbli.
  [...]
  Camilla Kvartoft: Men om du ska vända bilden av Sverige som ett islamfientligt land, är det inga problem då att det största partiet i ditt regeringsunderlag är uttalat islamkritiskt?
  Ulf Kristersson: Nej, det har man all rätt att vara. Det är inte ett problem. Utan problemet är om man uttrycker sig på ett sånt sätt att man avsikligt kränker andra människor [och] det får negativa konsekvenser. Det tycker jag är problematiskt. Men att vara islamkritisk, eller kristendomskritisk, det har man all rätt att vara. Det är en del av rätten från religion i Sverige.
  Camilla Kvartoft: Mmmm. Kritisk är ju en sak, men hur man uttrycker sig kanske är en annan?
  Ulf Kristersson: Ja, och det är därför jag sa det att jag är i grund och botten väldigt mycket emot att människor uttrycker sig hatiskt mot varandra. Hotfullt eller föraktfullt. Bara för att det är lagligt måste man ju inte göra det. Vi ska inte förbjuda folk att säga dumheter, men man måste ju inte ta varje chans man får.
  • "Agenda" (vid 28m45), SVT, 20 augusti 2023.
 • Makt utan ansvar är livsfarligt; ansvar utan makt är meningslöst.

Citat om Ulf Kristersson[redigera]

 • Om att Ulf Kristersson sagt att Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetsläget sedan andra världskriget:
  Om jag hade fått önska så hade jag väl tyckt att han – det är ändå oerhört starka ord – att han kanske borde kosta på sig själv och oss andra att utveckla det lite. För det är klart att man ställer sig lite frågande. Jag kan också tycka att det är lite olyckligt att han uttrycker det via sitt Instagramkonto istället för att ringa Aktuelltstudion eller hålla en presskonferens, för det är ett rätt märkligt ställe att kommunicera [ett så] oerhört allvarligt uttalande.