Hoppa till innehållet

Zaida Catalán

Från Wikiquote
Citat relaterade till Zaida Catalán.


Citat av Zaida Catalán[redigera]

 • 99 procent av våld i när[a] relationer utövas av män mot kvinnor. Den resterande delen är kvinnor som slår män.
  • Kommentar i diskussion på sin egen blogg Zaidas tankar, 1 maj 2005.
 • Sverige är ju ensamt land i EU med att förbjuda sexköpet. Det vill säga efterfågan. Det som skapar den här fruktansvärda marknaden när man köper människors kroppar. Det vi behöver göra är att göra likadant i övriga Europa. Ingen gör det. EU satsar massor av pengar mot trafficking, mot människohandel. Det är bra, men man går aldrig till kärnan, nämligen dom som skapar den här marknaden och det är köparna. Det är män som köper kvinnor och barns kroppar. Det är dom vi måste komma åt.
 • Det släpptes en EU-studie för inte så länge sedan som visade... Våldtäkter är ett... Det mest vanliga brottet... Jämfört med alla länder har vi högst våldtäktsstatistik i Sverige. Vi har problem med sexualbrott. Vi har ett jämställdhetsproblem och det här handlar om det. Det här handlar om män som tar sig rätten över kvinnor och barns kroppar och vill köpa dom för en stund. Har du sett bilder från dom här rummen där män går in 30-40 stycken per dag till dom här kvinnorna och köper en halvtimme av dom? Kondomer ligger överallt. Där går dom in och köper deras kropp. Hur kan man som man göra en sån sak? Det är ju fruktansvärt! Det enda vi måste göra är ju att få bort dom. Vi måste säga till män "Det du gör är fel" och det måste vi lagstifta om och det har Sverige gjort. Det måste övriga Europa göra också.
 • Det är en makthandling. Det handlar om att se... För mig, jag ser strukturerna i det här. Det är det. Ja, det är en strukturell problematik. En maktstruktur. Vissa människor har pengar och dom vill ha makt över andra människors liv och kroppar, för att känna att dom är bättre personer. Och så får vi dom här fenomenen och jag vill inte det som politiker. Jag vill inte att vi har en maktstruktur i vårt samhälle som gör att andra tar sig rätten över människors kroppar och sexualitet. Den strukturen har vi!
 • Kvinnor har en oerhörd fördel i dagens samhälle. Inte nog med att vi är utbildade och gör karriär samtidigt som vi har barn - vi är dessutom befattade med en emotionell kompetens som män avundsjukt betraktar på avstånd.
 • Kvinnor är uppfostrade till att använda sina empatiska förmågor för att lösa alla möjliga situationer. Män är uppfostrade till att avancera sig fram genom livet genom icke-verbala styrkedemonstrationer.
 • I dagens samhälle är det inte den fysiskt starkaste som kommer att överleva bäst. Det är den som har den intellektuella kapaciteten i samklang med sin känslor. Ni vet, IQ + EQ = sant. Om kvinnor nu kunde använda den styrkan tillsammans. Tillsammans med andra kvinnor för det första, och sedan även tillsammans med män. Då skulle alla världsförbättrande förändringarna börja hända snabbt.

Dialog[redigera]

Debatt om sexköpslagen med Hanna Wagenius[redigera]

 • Hanna Wagenius: Det är många människor som luras in i [trafficking] men dom tar kontakten frivilligt med en människohandlare därför att dom tror att dom kan få en bättre livssituation och det är fruktansvärt. Men vi måste också se på vad är lösningen på det här problemet. Vi ska inte titta på hur ska Zaida kunna sova gott om natten därför att vi har en lag som förbjuder sexköp utan vi måste titta på verkliga problem...
  Catalán: Det här handlar inte om mig! Jag tänker på dom barnen och dom kvinnorna som drabbas av dom här fruktansvärda...
  Wagenius: Uppenbarligen inte!
  Catalán: Det är klart att jag gör det. Varför skulle jag annars prata om det här? Det berör mig väldigt djupt att du strider så hårt för att män ska tillåtas att begå övergrepp mot kvinnor och barn i Europa.
  Wagenius: Det jag tycker är fruktansvärt här är att du sätter våldtäkt på samma nivå som en frivillig överenskommelse. Det är en fruktansvärd devalvering av uttrycket våldtäkt. Hur tänker du där?
  Catalán: Men vad är den här frivilliga överenskommelsen? Känner du till varför lagen finns eller?
 • Catalán: Varför vill en man köpa en kvinna eller barns kropp för en halvtimme och runka av sig i? Varför? Vad är det som får honom att tända på att säga "Vet du vad, jag köper dig nu." Vad får honom att tända? Vad är det för sexuellt upphetsande med att ha den makten över en människas kropp?
  Hanna Wagenius: Jag tycker det är fruktansvärt när du går och säger att man faktiskt köper en kropp.
  Catalán: Ja, men det är ju det det är.
  Wagenius: Om det är en frivillig överenskommelse så handlar det om att man köper en tjänst.
  Catalán: Men hur vet du att det är en frivillig överenskommelse?
 • Axel Gordh Humlesjö: I Finland har man ju en lag där det är förbjudet att köpa sexuella tjänster av människohandlade kvinnor framförallt. Skulle inte det vara en bättre väg?
  Catalán: Nej, varför det? Är inte prostituerade värda att skyddas eller? Jag slåss för...
  Hanna Wagenius: Men dom skyddas ju inte av lagen. Dom säger ju själva...
  Catalán: ... dom kvinnor som utsätts för övergrepp ska skyddas och det oavsett om dom kommer från ett östeuropeiskt land och handlas in hit eller om dom är svenska kvinnor och utsätts för det här. Självklart ska dom skyddas.
  Gordh Humlesjö: Men Hanna [Wagenius] hävdar ju att dom inte skyddas. Att dom har fått det värre.
  Catalán: Men hur har dom fått det värre? Jag förstår faktiskt inte vad du menar.
  Wagenius: Dom har ju berättat det själva många gånger.
  Catalán: Hur har dom fått det värre? Hur då? Vad är det som har hänt?
  Wagenius: Jag tycker det är pinsamt att du inte faktiskt tar dig tid och lyssnar på vad sexsäljarna säger...
  Catalán: Ja, men berätta för mig vad som har hänt som har blivit värre.
  Wagenius: Det dom berättar är att dom hamnar i händerna på kriminella nätverk. Det dom berättar är att dom får en mycket mer utsatt situation därför att kundkretsen förändras.
 • Hanna Wagenius: Det är också så att samhället har förlorat en stor insyn i det här...
  Catalán: Du vill göra den kriminella handeln med kvinnor laglig. Är det det du säger?
  Wagenius: Nej, absolut inte trafficking.
  Catalán: Men vad är det du säger då? Jag förstår inte.
  Wagenius: Absolut inte människohandel. Men frivilliga överenskommelser. Och man måste kunna skilja på frivilligt och ofrivilligt i Sverige.
  Catalán: Hur tänker du se till att det är frivilligt i varje fall? Ska vi ha kontrakt eller? Alltså, hur ska vi veta att det är frivilligt?
 • Catalán: Kvinnor som gör det här i dag gör det av många olika mekanismer. Det här är ganska komplicerat faktiskt. Det går inte bara att säga i en handvändning, men det handlar om djupgående psykologiska mekanismer varför en kvinna som kanske inte har ekonomiska behov av det hamnar där. Socialstyrelsen har utrett det här, men en sak vet vi: Det handlar om människor som i grund och botten letar efter något. Dom mår inte så bra. Varför ska vi stimulera en sån marknad? Det är ju precis därför vi har tagit den här lagen. Jag är ganska trött på att debattera frågan huruvida vi ska ha en sexköpslag eller inte. Jag tycker vi måste gå vidare nu och arbeta för bättre jämställdhet i EU och i Sverige.
  Hanna Wagenius: Jag tycker naturligtvis också att det är viktigt med en bättre jämställdhet, men jag tycker också att man kan inte nog trycka på hur viktigt det är att vi får bort den här lagen eftersom att den har försämrat sexsäljarnas situation.


Debatt om sexköpslagen med Magnus Betnér[redigera]

 • Magnus Betnér: Alla handlar ju med sex. Det är vår största handelsvara. Både du och jag har gjort det många gånger, sen att man inte blandar in kontanter i transaktionen det är en annan sak. Vi handlar ju med sex.
  Catalán: Du tycker inte det spelar roll alls? Pengarna i det här?
 • Axel Gordh Humlesjö: [Betnér] verkar mena att det finns en gråzon mellan porrindustrin och stripindustrin och ren prostitution. Hur kommer det sig, Zaida, att man inte har förbjudit exempelvis porrindustrin där man har sex som ett arbete?
  Catalán: Mmm. Det är en jättebra fråga faktiskt.
  Gordh Humlesjö: Tycker du att man borde göra det?
  Catalán: Jag tycker att man borde gå hårdare åt där faktiskt, för dom är så tätt sammankopplade.