Hoppa till innehållet

Kim Il Sung

Från Wikiquote
Kim Il Sung 1946

Kim Il Sung, 1912-1994, Demokratiska Folkrepubliken Koreas (Nordkorea) första president, kommunist och skapare av Juche-ideologin.


Citat[redigera]

  • Den som intar en dogmatisk attityd till marxismen och till utländsk erfarenhet är inte en genuin marxist. Han är en låtsas-marxist.
    • Kim Il Sungs tal till delegationen från Amerikanska Folkliga Revolutionära Alliansen i Peru, 1983. Talet finns utgivet i skriften Om det koreanska folkets kamp för att tillämpa Juche-idén. Sid. 23.


  • För närvarande är det säljaren som godtyckligt bestämmer priset på vapen. Utvecklade länder tjänar mycket pengar på vapenförsäljning. När USA och vissa andra utvecklade länder får förfrågningar från små länder om vapenköp, går de inte med på deras begäran omedelbart. Om de säljer, tar de skyhöga priser. Men de skränar som om de gjorde dem en stor tjänst. När tredje världens länder gör gemensamma ansträngningar för att tillverka vapen, behöver de inte ta av sig hatten och buga för de utvecklade länderna, samtidigt som de betalar en massa guld för vapnen. Vi har utvecklat krigsmaterielindustrin och tillverkar en ansenlig mängd vapen som behövs för landets försvar. Vår erfarenhet säger oss att små länder kan tillverka vapen själva för att öka sin försvarskapacitet. Inte bara vårt land utan också andra länder har erfarenhet av vapentillverkning. Det finns många länder i tredje världen som har sådan erfarenhet. Om de samarbetar med varandra kan de tillverka de nödvändiga konventionella vapnen på ett förtjänstfullt sätt om de så inte kan tillverka sofistikerade vapen som kräver högt utvecklad teknik. När hela världen blir självständig kommer sofistikerade vapen att vara onödiga.
    • Samma skrift som ovan, sid. 54-55.


  • Engels kallade en gång den brittiska armén den mest brutala armén. Under andra världskriget överträffade den tyska fascistarmén brittiska armén i barbari. Ingen mänsklig hjärna kunde någonsin föreställa sig mer djävulska och förfärliga grymheter än dem som begicks av Hitler-skurkarna vid den tiden. Men i Korea har amerikanerna långt mer överträffat hitleristerna.

Andra om Kim Il Sung[redigera]

  • Kamrat Kim Il Sung, en veteran och exemplarisk kämpe, sände oss 100 000 kalashnikov automatkarbiner med tillhörande ammunition utan att ta ett enda öre betalt.
    • Fidel Castro i Granma, här citerat ur Korea-information nr 4/2013, sid. 10.
Wikipedia har en artikel om:
Kim Il-sung