Herbert Marcuse

Från Wikiquote
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Herbert Marcuse in Newton, Massachusetts 1955.jpeg

Herbert Marcuse, född 19 juli 1898 i Berlin, död 29 juli 1979 i Starnber, var en tysk-amerikansk politisk filosof och sociolog, aktiv inom Frankfurtskolan.

Citat[redigera]

 • Under denna konservativa folkbas finns undervegetationen av utstötta och utanförstående, andra rasers utsugna och förföljda, de arbetslösa och arbetsoförmögna. De lever utanför den demokratiska processen; deras tillvaro utgör det omedelbaraste och verkligaste behovet av att göra slut på outhärdliga omständigheter och institutioner. Därför är deras opposition revolutionär även om deras medvetande inte är det.
 • […] endast genom en politisk praktik som innebär ett metodiskt avskiljande från och en negation av den bestående ordningen och överheten och med målet att radikalt nyvärdera alla värden. En sådan praktik kräver en brytning med det välbekanta, med de rutinmässiga sätten att se, höra, känna och förstå, så att organismen blir mottaglig för de potentiella formerna för en icke-aggressiv och icke-exploativ värld.
  • Människans befrielse (1969), citerat av ibidem, s. 134–135
 • Den halvdemokratiska processen motverkar med nödvändighet en radikal förändring eftersom den producerar och upprätthåller en folkmajoritet vars åsikter formas av det beståendes dominerande intressen. Så länge detta förhållande består är det rimligt att påstå att allmänviljan alltid är felaktig – felaktig i den mån som den objektivt motverkar den möjliga användningen av samhället.
  • Ibidem, s. 135
 • Visserligen har denna ännu aldrig inträffat under någon revolution, men lika sant är att aldrig tidigare har en revolution inträffat som till sitt förfogande har vår tids landvinningar i form av produktivitet och tekniska framsteg. Dessa skulle naturligtvis kunna utnyttjas effektivt för att införa ett nytt system av repressiva kontroller, men hela vår diskussion har utgått från att revolutionen skulle bli frigörande endast om den utförs av de antirepressiva krafter som är i rörelse i det existerande samhället. Antagandet är varken mer eller mindre än en förhoppning.
  • Ibidem, s. 136
 • Det samhälleliga uttrycket för den befriade arbetsinstinkten är samarbete, som grundas på solidaritet och som styr organisationen av nödvändigheternas rike och utveckligen av frihetens rike. Och det finns ett svar på den fråga som så många människor av god vilja brottas med: Vad skall människorna i ett fritt samhälle göra? Det svar som går till frågans kärnpunkt kom, som jag tror, från en ung svart flicka som sade: "För första gången i vårt liv kommer vi att vara fria att tänka över vad vi skall göra."
  • Ibidem, s. 138

Se även[redigera]

Wikipedia-logo-v2-sv.svg
Wikipedia har en artikel om:
Herbert Marcuse
Politiska filosofer
Klassiska AristotelesAureliusCiceroKonfuciusLao ZiPlatonPlutarchosSokratesSun Zi
Konservativa BonaldBurkeCarlyleColeridgeComteDisraeliDurkheimFichteGuénonHallerHegelHumeJüngerKirkLe BonMaistreMaurras • Müller • Novalis • OakeshottParetoPetersonSavignySchmittScrutonSolzjenitsynSpenglerStrauss
Liberala AronBenthamBerlinEmersonFranklinHayekJeffersonKantLockeMaritainMillMisesMontesquieuNozickOrtegaPopperRandRawlsSmithSowellSpencerStirnerThoreauTocquevilleVoltaireWeberWollstonecraft
Socialistiska Adorno • BakuninBernsteinChomskyde BeauvoirDu BoisEngelsFanonFoucaultFourierFrommGoldmanGramsciHabermasKropotkinLeninLuxemburgMaoMarcuseMarxPaineRussellSartreShawTrotskijŽižek
Övrigt AquinoArendtCamusDanteGandhiHobbesLutherMachiavelliMoreMüntzerNietzschePizanRousseauWeil